Teen haudutus
Valmistustapoja teelle on yhtä monta kuin on valmistajiakin. Karkeasti teen haudutus voidaan kuitenkin jakaa kolmeen eri tyyppiseen haudutustyyliin, jotka ovat länsimainen haudutustapa, gong fu-haudutustapa ja kylmähaudutus.
Tutustu erilaisiin valmistustapoihin
Länsimainen haudutustapa Gong fu haudutustapa Kylmähaudutus Matchan valmistus Jääteen valmistus Kombuchan valmistus Junin valmistus
Länsimainen haudutustapa
Länsimaisessa haudutustavassa teetä käytetään 1-2 teelusikkaa kuppia kohti. Haudutetaan muutaman minuutin ajan riippuen teestä ja tarjoillaan. Veden lämpötila riippuu teestä. Myös hienot japanilaiset teet haudutetaan tähän tapaan, sillä ne usein vaativat tarkan lämpötilan ja haudutusajan. Sopii lähes kaikenlaisen teen haudutukseen.
Gong fu haudutustapa
Kiinalaisessa gong fu teeseremoniassa käytetään yleensä hyvin pientä teepannua johon laitetaan kunkin teen gong fu haudutustavan mukaisesti punnittu määrä lehtiä. Haudutus on nopea, usein vain muutamia sekunteja ja samat lehdet haudutetaan lukuisia kertoja uudelleen. Esimerkiksi laadukkaat mustat teet, sekä oolongit ja puer teet pääsevät gong fu teeseremoniassa oikeuksiinsa.
Kylmähaudutus
Japanilaista alkuperää oleva kylmähaudutus tarkoittaa joko huoneenlämpöisessä tai kylmässä vedessä hauduttamista yleensä 16-24 tunnin ajan. Vapauttaa aromit ja antioksidantit kuumaa vettä hellemmin. Tuloksena makea ja raikas tee. Japanilaiset teet, sekä muut vihreät ja valkoiset teet saavat kylmähaudutuksella hienostuneen maun.
Matchan valmistus
Jauhettu japanilainen vihreä tee eli matcha valmistetaan sekoittamalla. Perinteisesti käytetään n. puoli teelusikkaa - teelusikka matchaa per 100ml vettä ja vatkataan bambuvispilällä, tai muulla kunnes matcha on sekoittunut ja juomassa on kaunis vaahto. Veden tulee olla noin 80 asteista ja kulhon mielellään valmiiksi lämmitetty. Vahvempaa matchateetä nimitetään koichaksi. Koicha valmistuu kevyesti sekoittamalla kolme teelusikallista matchaa 40-50 millilitraan 80 asteista vettä kunnes se on tasaista. Perinteinen matchakulho, bambulusikka ja bambuvispilä tuovat matchan valmistukseen omanlaista arvokkuutta!
Jääteen valmistus
Jääteetä voidaan valmistaa monella eri tavalla, yleisimmät vaihtoehdot ovat kylmähaudutus, sekä kuumahaudutus viilennyksellä. Useimpien teelaatujen kohdalla voimakkaimmat maut saat hauduttamalla teen kuumana, ja kylmentämällä sen joko nopeasti jäiden avulla, tai hitaammin lisäten kylmää vettä kuuman teen sekaan. Kuumahauduttamalla kaikki teen maut, sekä hyödylliset antioksidantit ja entsyymit irtoavat lehdistä paremmin, jolloin jääteen mausta tulee intensiivisempi ja voimakkaampi. Hedelmähaudukkeista jääteetä valmistaessa on suotavaa käyttää 100˚C vettä, sillä kiehuva vesi puhdistaa hedelmäpaloista ylimääräiset sulfaatit, joka pidentää valmiin jääteen säilyvyyttä. Teenlehdistä haudutettu jäätee suositellaan nauttimaan 1-2 päivän kuluessa haudutuksesta, sillä teen entsyymit pysyvät teessä, ja alkavat ajan kuluessa vaikuttaa jääteen raikkaaseen makuun.
Jääteetä voidaan valmistaa myös kylmähauduttamalla. Kylmähaudutuksessa teenlehdet jätetään hautumaan huoneenlämpöiseen, tai kylmään veteen pitkäksi aikaa, usein yön yli. Teenlehdistä kylmähaudutettu jäätee saattaa muuttua maultaan kitkeräksi, jos kylmähaudutus jatkuu liian kauan. Jotkut japanilaiset maustamattomat vihreät teet sopivat nopeaan kylmähaudutukseen parhaiten, esimerkiksi Fukamushi-, Kukicha- ja Gyokuro-teet sopivat max. 15 minuutin kylmähaudutukseen erityisen hyvin.
Vihreä tee on herkin haudutusajan ylittämiselle, se muuttuu helposti kitkeräksi jos sitä haudutetaan liian kauan. Valkoinen tee on anteeksiantavampi haudutusaikansa puolesta, ja maku pysyy pehmeänä, vaikka jäisikin hautumaan pidemmäksi aikaa. Musta tee voimistuu maultaan, ja maun hapokkuus kasvaa mitä pidempi haudutusaika on.
Tässä muutama TakeT:ssä hyväksi havaittu resepti jääteen valmistamista varten
“Iloa koko porukalle”
Jäätee hedelmähaudukkeesta (1 litra valmista teetä)
Mittaa 8 kukkurallista teelusikallista hedelmähauduketta lämmönkestävään astiaan (kannu, teepannu yms.).
Keitä 0,7 litraa vettä kiehuvaksi, ja kaada se hedelmähaudukkeen sekaan astiaan.
Anna hautua vähintään 10 minuuttia.
Ota valmiiksi toinen astia, ja kaada siihen joko 0,7 litraa jäitä tai 0,5 litraa kylmää vettä.
Kaada valmis haudutettu juoma siivilän läpi jäiden tai kylmän veden päälle.
Tarvittaessa lisää kylmää vettä, jota kannussa on yhteensä 1 litra valmista jääteetä.
HUOM!: Jos lisäät jäiden sijasta kylmää vettä, pidä valmista jääteetä hetki jääkaapissa, jotta se kylmenee lisää.
Tarjoile lasissa jäiden kanssa.
VINKKI: Voit halutessasi lisätä siivun sitruunaa, tai muuta lempihedelmääsi kannuun tuomaan lisämakua.
“Vain me kaksi”
Jäätee maustamattomasta tai maustetusta teestä (kahdelle henkilölle)
Mittaa kaksi teelusikallista (pienilehtinen tee) tai 3-4 teelusikallista (isolehtinen, kevyempi tee) valitsemaasi haudutusvälineeseen (siivilä, teepannu, kertakäyttöinen suodatinpussi tms.).
Lisää 3 desilitraa kyseessä olevan teen haudutusohjeiden mukaisen lämpöistä vettä, ja anna hautua ohjeiden mukaisesti.
Ota valmiiksi 0,5 litran astia ja täytä se jäillä.
Kaada valmis haudutettu tee jäiden päälle, ja lisää tarpeen mukaan jäitä tai kylmää vettä.
Täytä kaksi lasia jäillä, ja kaada valmis jäätee laseihin.
Nauti herkullisesta jääteestä!
“Pitkän kaavan mukaan”
Jäätee japanilaisesta vihreästä teestä (yhdelle hengelle)
Mittaa pieneen kulhoon yksi kukkurallinen teelusikallinen (Fukamushi, Gyokuro) tai 2 tasaista teelusikallista (Kukicha, Hojicha, Tamaryokucha) teenlehtiä.
Peitä teelehdet jääpaloilla, ja anna niiden sulaa.
Kun jäät ovat kokonaan sulaneet, kaada tee siivilän läpi lasiin.
Nauti upean kirkkaasta väristä ja voimakkaan raikkaasta mausta.
“Salaisen agentin pikajäätee”
Jäätee nopeaan tarpeeseen (yhdelle hengelle)
Hauduta kupillinen teetä 1,5-2 kertaisella määrällä teenlehtiä normaaliin verrattuna.
Täytä shaker ⅔ täyteen jäillä (HUOM!: Shakerin tulee kestää sekä kuumaa, että jääpaloja).
Kaada valmis, haudutettu tee shakeriin ja sulje shaker huolellisesti,
Ravistele niin pitkään, kunnes shakerin ulkopinta muuttuu kylmäksi.
Kaada jäillä täytettyyn lasiin ja nauti.
Kombuchan valmistus (noin 3 litraa)
Tarvitset:
Scobyn
Vettä 3 litraa
Sokeria 180-200g
Maustamaton tee 15-20g
Mausteita/teetä 2. fermentointiin
Lasiastia, Kangasliina, nauha, patenttikorkillisia pulloja.
Kiehuta 3 litraa vettä kattilassa.
Lisää 15-20 grammaa maustamatonta teetä tai jasmiiniteetä. Mitä enemmän käytät teetä, sen enemmän se maistuu myös valmiissa kombuchassa.
Anna hautua n. 20-30min.
Siivilöi teenlehdet pois ja lisää sokeri. Sekoita.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Kaada lasiastiaan scobyn kanssa ja hieman (n. 1dl) edellisestä erästä jätettyä kombuchaa pilaantumisen estämiseksi.
Laita liina päälle ja ja anna tekeytyä n. 6 päivää ja tämän jälkeen maistele päivittäin pillillä onko juoma vielä liian makeaa.
Kun juoma on mielestäsi valmis, pullota se ja halutessasi mausta haluamillasi mausteilla/teellä.
Muista jättää scobylle tarpeeksi kombuchaa lasiastiaan, se säilyy huoneenlämmössä kangasliinan alla, kunhan nestettä riittää. Voit käyttää osaa siitä startterina jälleen seuraavaan erään.
Jätä vasta pullotettu kombucha huoneenlämpöön 2-7 päiväksi ja päästele paineita pulloista joka toinen päivä. HUOM. Tämä tulee tehdä lavuaarin yllä sillä kuohut voivat olla voimakkaitakin.
Siirrä pullot jääkaappiin, valmis juoma säilyy jääkaapissa viikkoja ja mitä pidempään sitä säilyttää, muuttuu maku kuivemmaksi.
Suosituksia Kombuchaan
Vihreät teet esim. China Gunpowder Golden Temple, China En Shi Yu Lu Organic, Oolong teet, esim. China Oolong, Oolong Vietnam Four Seasons
Mustat teet. Finest English Breakfast Tea, Assam FTGFOP1 2nd Flush Ethelworld, Assam TGFOP1 2nd Flush Sonipur Organic
Jiaogulan. (Paljon hiilihappoja saa tällä)
Maustamiseen
Ayuvital Herbal Infusion Ginger Fresh Organic
Junin valmistus (noin 3 litraa)
Tarvitset:
Jun-scobyn
Vettä 3 litraa
Hunajaa 2dl
Maustamatonta teetä 15-20g
Mausteita/teetä 2. fermentointiin
Lasiastia, Kangasliina, nauha, patenttikorkillisia pulloja.
Kiehuta 3 litraa vettä kattilassa.
Lisää 15-20 grammaa maustamatonta teetä tai jasmiiniteetä. Juniin toimivat parhaiten vihreä ja valkoinen, sekä jasmiini. Mitä enemmän käytät teetä, sen enemmän se maistuu myös valmiissa junissa.
Anna hautua n. 20-30min.
Siivilöi teenlehdet pois.
Anna jäähtyä huonenlämpöiseksi.
Lisää hunaja.
Kaada lasiastiaan scobyn kanssa ja päälle hieman (n. 1dl) edellisestä erästä jätettyä junia pilaantumisen estämiseksi.
Laita liina päälle ja ja anna tekeytyä n. 2 päivää ja tämän jälkeen maistele päivittäin pillillä onko juoma vielä liian makeaa.
Kun juoma on mielestäsi valmis, pullota se ja halutessasi mausta haluamillasi mausteilla/teellä. HUOM. Junin samppanjamainen maku pääsee maustamattomana upeasti oikeuksiinsa.
Muista jättää scobylle tarpeeksi junia lasiastiaan, se säilyy huoneenlämmössä kangasliinan alla, kunhan nestettä riittää. Voit käyttää osaa siitä startterina jälleen seuraavaan erään.
Jätä vasta pullotettu jun huoneenlämpöön 2-7 päiväksi ja päästele paineita pulloista joka toinen päivä. HUOM. Tämä tulee tehdä lavuaarin yllä sillä kuohut voivat olla voimakkaitakin.
Siirrä pullot jääkaappiin, valmis juoma säilyy jääkaapissa viikkoja ja mitä pidempään sitä säilyttää, muuttuu maku kuivemmaksi.